Fria FODMAP Friendly - Fria

Fria FODMAP Friendly -valikoima

Useat tuotteemme ovat nyt saaneet FODMAP Friendly -sertifioinnin. Tämä tarkoittaa, että ne sisältävät vähän FODMAP-hiilihydraatteja, joten niitä voidaan käyttää IBS:n hoidossa ravitsemusterapeutin ohjeiden mukaan.

Mitä FODMAP tarkoittaa?

FODMAP on ruokavaliohoito, jota käytetään ärtyvän suoIen oireyhtymän eli IBS:n hoitoon ravitsemusterapeutin suositusten mukaisesti. FODMAP-hiilihydraatit (fermentoituvat oligo-, di- ja monosakkaridit sekä sokerialkoholit (eli polyolit)) ovat lyhytketjuisia hiilihydraatteja. Ärtyvän suolen oireyhtymässä ne imeytyvät huonosti ohutsuolessa, jolloin ne voivat alkaa käydä, mikä vaikuttaa nestetasapainoon ja aiheuttaa kaasunmuodostusta. Se puolestaan voi aiheuttaa vatsaongelmia ja tyypillisiä IBS-oireita.

FODMAP-hiilihydraatit jaetaan neljään luokkaan:

Monosakkaridit, esimerkiksi fruktoosi: hedelmäsokeria on hedelmissä ja vihanneksissa, kuten mangossa, ja hunajassa

Disakkaridit, esimerkiksi laktoosi: maitosokeria on lehmän, lampaan ja vuohen maidosta valmistetuissa maitotuotteissa

Oligosakkaridit: ravintokuituja, joita on muun muassa herneissä, pavuissa, linsseissä, sipulissa, valkosipulissa, vehnässä, ohrassa, rukiissa, punajuurissa ja latva-artisokassa

Sokerialkoholit: purukumien ja kurkkupastillien makeutusaineita, joita on luonnostaan muun muassa avokadossa ja sienissä

Mitä FODMAP Friendly -sertifiointi tarkoittaa?

FODMAP-ruokavaliohoito kehitettiin alunperin Monashin yliopistossa Australiassa. Sen jälkeen yksi hoidon kehittäjistä perusti FODMAP Friendlyn, joka on australialainen yritys. FODMAP Friendly on maailmanlaajuisesti rekisteröity sertifiointituotemerkki. Sen tarkoituksena on auttaa IBS:ää sairastavia henkilöitä tunnistamaan ruokavalioonsa sopivat tuotteet. FODMAP Friendly on analysoinut tuotteemme ja myöntänyt meille sertifikaatin.

Tuotteiden FODMAP Friendly -sertifiointi tarkoittaa, että niistä on analysoitu fruktoosi, oligosakkaridit, sokerialkoholit ja laktoosi. Kun tuote täyttää alhaisen FODMAP-pitoisuuden vaatimukset, siihen saa lisätä FODMAP Friendly -merkin. Merkintä koskee tuotteiden vakioannoksia, mikä meidän tapauksessamme tarkoittaa yhtä leipäviipaletta, pullaa, muffinia tai sämpylää.

FODMAP-hiilihydraattien lisäksi vatsaan ja suolistoon voivat vaikuttaa myös muut ruokavaliotekijät, kuten ateriarytmi, annoskoko sekä ruoan kuitu-, sokeri- ja rasvapitoisuus. Siksi suosittelemme noudattamaan FODMAP-ruokavaliota ravitsemusterapeutin ohjeiden mukaisesti.

Frian FODMAP Friendly -valikoima

Alta voit lukea lisää siitä, mitkä tuotteistamme ovat FOODMAP Friendly -sertifioituja. Merkintä koskee tuotteiden vakioannoksia, mikä meidän tapauksessamme tarkoittaa yhtä leipäviipaletta, pullaa, muffinia tai sämpylää.

FODMAP Friendly -merkit lisätään sertifioituihin tuotteisiin vähitellen.

FRIA_Havre
FRIA_FiberToast
Fria vita toast glutenfri
glutenfri grov toast
glutenfritt lantbröd
glutenfri limpa
Fria rundstykker
Fria Havrefralla
Fria Grov Minibaguette
Minibaguette Fria
Glutenfri Vallmofralla
Chiafralla Fria
fria gluteeniton sämpylä
Släta Bullar Fria
Gluteeniton korvapuustit
Pepparkaksmuffins glutenfria
Gluteeniton kanelipulla
Fria äppelmuffins
Glutenfri Kladdkaka Fria